Spaghetti a'la Bolognese

By in
39
Spaghetti a'la Bolognese

Spaghetti a’la Bolognese to zdrowsza wersja klasycznej receptury. Przepis idealny dla wegetarian oraz osób dbających o linię.

Spaghetti a’la Bolognese

4- 6 porcji

Składniki:

  • opakowanie makaronu,
  • cebule,
  • ząbki czosnku 3/4 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 200 g przecieru pomidorowego,
  • 200 g żółtego sera,
  • szczypta ostrej, czerwonej papryki,
  • oregano,
  • bazylia,
  • sól,
  • pieprz,

Wykonanie:

  1. Makaron ugotuj al’ dente według przepisu na opakowaniu.
  2. Odcedź, dodaj 2 łyżki oleju lub oliwy, wymieszaj, aby się nie skleił.
  3. Cebulę posiekaj w kostkę, czosnek pokrój w małe kawałki lub przeciśnij przez praskę.
  4. Posiekaną cebulę zeszklij, następnie dodaj czosnek i wypłukaną na sitku soczewicę. Całość zalej 2 szklankami wody i gotuj ok. 15
  5. Następnie dodaj przecier pomidorowy, przypraw do smaku ostrą papryką, bazylią, oregano, solą oraz
  6. Makaron przełóż na talerze, polej sosem i posyp startym żółtym serem. Smacznego 🙂

54321
(0 votes. Average 0 of 5)