Paluchy pizzowe z czarnuszką

By in
32
Paluchy pizzowe z czarnuszką

Paluchy pizzowe z czarnuszką to propozycja na szybką przekąskę lub też spotkanie rodzinne. Stanowią świetny dodatek do past oraz sałatek. 

Paluchy pizzowe z czarnuszką

  • 20 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłej wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 240 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 żółtko do posmarowania + 1 łyżka wody
  • do posypania po wierzchu: czarnuszka, sezam, ulubiony dodatek

 Wykonanie:

  1. Drożdże wkrusz do głębokiej miski, dodaj ciepłą wodę i wymieszaj. Dodaj cukier i 2 łyżki mąki, wymieszaj, przykryj i odstaw na około 10 minut, do czasu aż rozczyn się spieni.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól. Wlewaj rozczyn z drożdży cały czas mieszając. Na koniec dodaj oliwę i zagnieć ciasto.
  3. Wyrabiaj je przez około 10 minut aż będzie miękkie, elastyczne i gładkie. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw do czasu aż ciasto zwiększy objętość minimum dwukrotnie.
  4. Ciasto wyjmij na blat. Zroluj na blacie na cienki wałeczek o długości krótszego boku blachy
    z wyposażenia piekarnika.
  5. Blachę posmaruj oliwą i układaj na niej wałeczki z ciasta. Odstaw na pół godziny do wyrośnięcia.
  6. Piekarnik nagrzej do 200 stopni C.
  7. Paluszki delikatnie posmaruj żółtkiem roztrzepanym lub zmiksowanym z wodą.
  8. Każdy paluszek posyp dodatkami.
  9. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 10 – 15 minut (w zależności od grubości paluszków) do czasu aż będą ładnie zrumienione i wysuszone.
  10. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego.

54321
(0 votes. Average 0 of 5)