Letnie sezonowe śniadania

By in
118
Letnie sezonowe śniadania

Lato, wakacje, czas odpoczynku i relaksu. Jednak lato to nie jest czas odpoczynku od niemarnowania jedzenia 😉 Dlatego zachęcamy do kulinarnych eksperymentów i wykorzystywania sezonowych warzyw i owoców 😉

Letnie sezonowe śniadania

Racuchy na maślance z truskawkami

przepis na 12 racuszków

  • 250 g mąki pszennej
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki erytrolu
  • 250 ml maślanki
  • jajko
  • truskawki
  • olej rzepakowy do smażenia
  1. Do miski przesiej mąkę, dodaj erytrol, sodę oczyszczoną oraz wiórki kokosowe.
  2. W kubku wymieszaj maślankę z jajkiem. Dobrze, gdy wszystkie składniki będą w temperaturze pokojowej.
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju.
  4. Do składników suchych dodaj maślankę z jakiem, a następnie całość dokładnie wymieszaj za pomocą widelca lub ubijaczki.
  5. Na rozgrzaną patelnię wykładaj niewielkie ilości ciasta. Na każdym z nich ułóż truskawkę pokrojoną w plastry.
  6. Racuszki smaż ok. 3 minut na złoty kolor.
  7. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Możesz posypać je cukrem pudrem lub też polać zmiksowanymi truskawkami.

Smacznego 🙂

Domowy budyń jaglany o smaku malinowym

  • 100 g  kaszy jaglanej
  • 200 g malin
  • 50 g serka mascarpone
  • łyżka miodu
  • + płatki migdałowe
  1. Kaszę jaglaną ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odstaw ją do przestygnięcia.
  2. Następnie kaszę przełóż do misy blendera, dodaj maliny, serek mascarpone oraz miód.
  3. Całość dokładnie zmiksuj.
  4. Budyń przełóż do miseczki, udekoruj świeżymi owocami oraz płatkami migdałowymi.
  5. Podawaj zaraz po przyrządzeniu.Smacznego 🙂

Drożdżówki z agrestem

CIASTO:

  • 650 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 50 g drożdży
  • 55 g masła
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki miodu
  • szczypta soli
  • + agrest
  • + łyżka skrobi ziemniaczanej
  • + jajko

CIASTO: 

  1. Przygotować zaczyn. Do miski rozkrusz drożdże, zasyp je łyżeczką cukru, zalej szklanką ciepłego mleka, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, na to wylej zarośnięty zaczyn.
  3. Jajko roztrzep z płynnym miodem, dołóż do pozostałych składników.
  4. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając letnie mleko.
  5. Na koniec dodaj rozpuszczone masło, wyrabiaj, do czasu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
  6. Następnie obsyp ciasto delikatnie mąką, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.

NADZIENIE:

  1. Agrest umyj, przełóż do miski, obsyp skrobią ziemniaczaną.

CIASTO:

  1. Gdy ciasto wyrośnie odrywaj z niego niewielkie kawałki, formuj z nich kulki, a następnie spłaszcz.
  2. Na środek ciasta wykładaj agrest, a następnie zlep brzegi ciasta jak jak pierogi. Uformuj podłużną bułeczkę.
  3. Gotowe drożdżówki układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętaj o zachowaniu odległości pomiędzy bułeczkami, aby się nie posklejały.
  4. Przed pieczeniem posmaruj jagodzianki roztrzepanym jajkiem.
  5. Piecz ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  6. Po upieczeniu pozostaw do przestygnięcia.

Smacznego:) 

Domowy budyń jagodowy

  • woreczek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 200 g jagód
  • 30 g odżywki  białkowej o smaku białej czekolady (można pominąć)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • + wiórki kokosowe do dekoracji
  1. Kaszę jaglaną zmiksuj z odżywką białkową, jagodami i mlekiem kokosowym. Jeśli chcesz możesz dodać troszkę miodu lub ksylitolu.
  2. Gotowy budyń przełóż do miseczek, udekoruj wiórkami kokosowymi i świeżymi owocami. 
  3. Smacznego 🙂

Jaki macie sposób na smaczne i sezonowe śniadania :)?

54321
(1 vote. Average 5 of 5)