Pomysły na pierogi w stylu zero waste

By in ,
Pomysły na pierogi w stylu zero waste

Pierogi to potrawa, którą kojarzymy głównie z tradycyjną kuchnią polską. Na słowo pierogi reagujemy najczęściej obrazem wigilijnych pierogów z kapustą i grzybami, letnich pierogów z serem, czy też owocami. Kuchnia polska pierogiem stoi i co do tego nie ma żadnych wątpliwości.

Krótka historia pierogów

Niestety, wszelkie znaki na niebie i ziemi wskazują, że pierogi wcale nie są polskim wynalazkiem. Co więcej, potrawa ta nie dotarła do nas od najbliższych sąsiadów, ale z dalekich Chin!

Do Europy pierogi trafiły za sprawą podróżnika Marco Polo, który sprowadził je do Włoch. Od tego czasu pierogi występują w kuchniach całej Europy i świata:

  • we Włoszech kryją się pod nazwą raviolli, tradycyjnie nadziewa się je serem ricotta, miękkimi warzywami i/lub mięsem.
  • w Gruzji nazywane są Khinkali – typowo wypełnia się je nadzieniem z wieprzowiny i wołowiny,
  • w Grecji pojawiają się Tiropitakia, czyli pierożki wypełnione serem,
  • w Korei znajdziemy Mandu – pikantne pierożki wypełnione kimchi,
  • w Szwecji przygotowuje się Kroppkakor, czyli pierogi nadziewane purre ziemniaczanym z boczkiem,
  • w Rosji popularne są Pelmeni, czyli pierożki wypełnione wołowiną lub ziemniakami,
  • w Trynidad i Tobago popularnym daniem są Pastelle – miękkie pierożki pieczone w liściach bananowca, wypełnione przyprawionym mięsem lub warzywami,
  • w Peru jada się Papas Rellena – ziemniaczane pierogi wypełnione przyprawionym mięsem,
  • w Nepalu spróbować można Momo – soczyste pierożki wypełnione mięsem i ostrymi warzywami.

Do Polski pierogi trafiły za sprawą Jacka Odrowąża – zakonnika i przeora klasztoru w Kijowie. Legenda głosi, że był zachwycony ich smakiem, poznał je podczas swoich podróży misyjnych w XIII wieku po Rusi, dzisiejszej Ukrainie. Stąd też wzięła się nazwa – pierogi ruskie. Inna wersja tej samej „pierogowej” legendy głosi, że podczas głodu po najazdach tatarskich święty miał karmić ubogich pierogami własnego wyrobu.

Kult św. Jacka jest rozpowszechniony na wielu kontynentach i w wielu krajach, ale tylko w Polsce jest on św. Jackiem z Pierogami.

Pierogi tradycyjne

Ale, ale … pierogi to nie tylko kapusta, grzyby, ser i mięso. Dziś udowodnimy Wam, że pierogi to super danie w stylu zero waste, bo można je nadziać tak naprawdę wszystkim 🙂

Pierogi z twarogiem i kaszą jaglaną

Składniki ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 125 ml wrzącej wody
  • 1 jajko
  • 20 g masła
  • cynamon

Składniki farsz:

  •  250 g tłustego twarogu (najlepiej śmietankowego)
  • 250 g ugotowanej kaszy jaglanej
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru trzcinowego lub 2 łyżki ksylitolu

Sposób wykonania:

  • Mąkę i cynamon wsyp do miski, dodaj sól. Masło roztop we wrzącej wodzie i stopniowo wlej do mąki.
  • Dodaj roztrzepane jajko i połącz wszystkie składniki, zagnieć ciasto.
  • Wyłóż na podsypany mąką blat i wygniataj przez około 7 – 8 minut. Zawiń w folię i ostaw na ok. 30 minut. W międzyczasie zrób nadzienie.
  • Ciasto podziel na 4 części i kolejno rozwałkuj.
  • Powycinaj kółka, rozciągnąć je trochę w palcach, następnie na środek ponakładaj po jednej czubatej łyżeczce nadzienia. Uformuj pierogi.
  • W dużym garnku zagotuj osoloną wodę i partiami ugotuj pierogi (do wypłynięcia).

Pierożki ze szpinakiem

Składniki ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 300 g sera białego

Składniki farsz:

  • szpinak mrożony
  • czosnek
  • ser feta lub ser żółty

Sposób przygotowania:

  1. Szpinak podsmaż z czosnkiem, na koniec dodaj ser, dopraw ostrą papryką i ziołami.
  2. Przygotuj ciasto na pierogi: do mąki dodawaj posikane masło oraz ser biały. Zagnieć ciasto, a następnie rozwałkuj je, wycinaj z niego kółka wielkości szklanki. Na każdy okrąg nałóż farsz i sklejaj jak pierogi.
  3. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 15-20 min, aż się zarumienią.

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki ciasto:

  • 2 szklanki mąki
  • duża szczypta soli
  • 1 szklanka gorącej wody lub mleka

Składniki farsz:

  • 2 torebki kaszy gryczanej
  • 250 gramów sera białego
  • duża cebula
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek, ziele angielskie, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj farsz: Kaszę ugotuj. Cebulę podsmaż na 2 łyżkach oleju z dodatkiem majeranku i ziela angielskiego, na końcu ziele wyłów.
  2. Mieszaj ostudzoną kaszę z cebulą, serem białym. Dopraw do smaku.
    Powinny być pikantne.
  3. Umieść mąkę w misce. Dodaj sól, a następnie stopniowo dodawaj wodę lub mleko, mieszając łyżką (nie rękami żeby się nie poparzyć).
  4. Następnie przenieś ciasto na stolnicę i wyrabiaj kilka minut aż stanie się gładkie i elastyczne. Odstaw na kilkanaście minut.
  5. Tradycyjnie rozwałkuj cienko placki, wykrawaj kółka dużą szklanką. Nadziewaj farszem.
  6. Wrzucaj do wrzącej wody, 2 minuty od wypłynięcia wyjmij, z wody łyżką cedzakową.