Jak ograniczyć marnowanie żywności?

By in ,
Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Jak ograniczyć marnowanie żywności?

Skala problemu marnowania żywności jest olbrzymia. Według FAO, na świecie marnuje się ok. 1,3 mld ton żywności rocznie. Stanowi to 1/3 ilości wyprodukowanej żywności nadającej się do spożycia. W samej Unii Europejskiej marnuje się  88 mln ton żywności. Statystyki wskazują, iż przeciętny Europejczyk do kosza wrzuca ok 20 do 30 % kupowanego jedzenia.   Polsce do wyrzucania jedzenia przyznaje się 1/3 Polaków. Rocznie marnujemy ok 9 mln ton żywności, czyli przeciętny Polak rocznie marnuje ok. 52kg żywności. Co zrobić, aby temu zaradzić? I w ogóle dlaczego musimy zacząć zwracać uwagę na ten problem?

Czym jest marnowanie żywności?

Na początek musimy rozróżnić dwa pojęcia: żywność marnowana oraz marnotrawstwo żywności.

  Marnowana żywność  to żywność konsumpcyjna, wytworzona, ale która nie została spożyta przez człowieka (z wyłączeniem żywności produkowanej na pasze, elementy biokomponentów, bioenergii oraz surowców służących do produkcji opakowań itp.).

W raporcie Organizacji Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) zostaje podjęte rozróżnienie pomiędzy stratami żywności, a marnotrawstwem. Pojęcie straty żywności odnosi się do krajów rozwijających się, gdzie głównymi przyczynami marnowania żywności jest brak wiedzy na temat właściwego przechowywania, braki w infrastrukturze, psucie się żywności i trudniejsze warunki klimatyczne. Do strat żywności dochodzi głównie na etapie produkcji, natomiast straty są zdecydowanie mniejsze na poziomie konsumpcji. Produkcja i jej nieodpowiednie przechowywanie generują około 40% strat.

Marnotrawstwo żywności to problem krajów wysokorozwiniętych, odnosi się głównie do konsumentów i sprzedawców żywności, kiedy zdatne do spożycia produkty są wyrzucane do kosza. Dla porównania w Unii Europejskiej przeciętna osoba wyrzuca 173 kg rocznie, a w krajach Afryki Subsaharyjskiej wynosi  to odpowiednio 6 – 11 kg.

Dlaczego marnujemy żywność?

Oczywiście to nie jest tak, iż za marnowanie odpowiedzialni są sami konsumenci. Żywność marnowana jest praktycznie na każdym etapie:

  • Rolnictwo – tutaj marnowanie związane jest z wytwarzaniem żywności, sposobem jej uprawy, zbiorów, czy też przechowywaniem.
  • Transport – tutaj straty wynikają z niewłaściwego pakowania i przewożenie: produkty mogą ulec zepsuciu, zgnieceniu, obijaniu produktów oraz niszczeniu opakowań.
  • Magazynowanie – niewłaściwe przechowywanie produktów,
  • Producenci – nieodpowiednie materiały opakowaniowe i procesy pakowania – tutaj mowa nawet o błędzie na etykiecie,
  • Sprzedaż i dystrybucja – wycofywanie niesprzedanych produktów,
  • Konsumpcja w domach i gastronomii – według Raportu przygotowanego na zlecenie Banków Żywności, w 2018 roku głównym powodem marnowania jest:
  • przegapienie terminu przydatności do spożycia
  • zbyt duże zakupy,
  • zakup złego jakościowo produktu,
  • zbyt duże porcje posiłków,
  • niewłaściwe przechowywanie żywności,
  • brak pomysłów na wykorzystanie składników.

 

Jak nie marnować jedzenia?

Jak widzimy, skala problemu jest napawdę duża. Co możemy zrobić, aby ją zmniejszyć? Przede wszystkim zacznijmy od siebie. Metodą małych kroków wprowadzajmy w życie zmiany, które w efekcie przyczynią się do zmniejszenia skali marnowania żywności.  Oto co możemy zrobić:

  • zachowuj porządek w lodówce i szafkach kuchennych,
  • ustaw odpowiednią temperaturę w lodówce,
  • planuj swój jadłospis,
  • nie kupuj na zapas,
  • na zakupy chodź z listą potrzebnych produktów,
  • nie ulegaj promocjom, zastanów się, czy naprawdę potrzebujesz tych rzeczy,
  • rób częściej mniejsze zakupy,
  • nie rób zakupów z pustym żołądkiem,
  • kupuj lokalnie,
  • kupuj sezonowe warzywa i owoce,
  • zamrażaj to czego nie zjesz,
  • bądź kreatywny w kuchni,
  • przekształcaj jedną potrawę w drugą,
  • nakładaj na talerz mniejsze porcje,
  • podawaj poszczególne składniki dania na oddzielnych talerzach,

 

 

A Ty co robisz na co dzień, aby ograniczyć marnowanie żywności?

Czytaj więcej – Skutki marnowania żywności