Kruche wytrawne babeczki z łososiem wędzonym

By in
Kruche wytrawne babeczki z łososiem wędzonym

Kruche babeczki to przekąska idealna na domowe przyjęcia. Zachęcamy do eksperymentowania z nadzieniami. To także danie w stylu nie marnuję 🙂 Ich nadzienie można dopasować do zawartości lodówki i własnych upodobań kulinarnych 🙂 Smacznego 🙂

Kruche wytrawne babeczki z łososiem wędzonym

Kruchy spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • Żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody

Z mąki, masła pokrojonego na małe kawałki, żółtka oraz zimnej wody zagnieć ciasto. Gotowe obwiń folią i włóż na ok. 30 min do lodówki.
Ciasto podziel na 8 części, każda z nich rozwałkuj a następnie wyłóż formę na babeczki.
Piecz ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

Nadzienie:

  • Plastry wędzonego łososia lub makreli
  • Twaróg
  • Jogurt naturalny
  • Zioła prowansalskie
  • Brokuł/ rukola/papryka

Twaróg wymieszaj z ziołami. Do każdej babeczki nałóż łyżeczkę twarogu, dodaj kawałek łososia. Babeczkę udekoruj świeżymi warzywami, np. plastrami papryki.
Smacznego 🙂